Tekrar Tekrar İzlemelik Rick and Morty




Bir Rick and Morty girdi hayatımıza, çizgiden karakterlerde aradığımız tüm heyecanı, kurgu derinliğini, hikayeyi bulduk. Artık önümüze gelecek her işe, gökyüzünde süzülen kafalar gibi “show me what you got!” diye haykırasımız geliyor. Binlerce bölümü olsa da sabah akşam izlesek diyoruz ama eldeki bölümler kısıtlı. Neyse ki dizinin her anı dopdolu da hiç sıkılmadan başa sarıp sarıp izleyebiliyoruz. Peki nedir bu deli-dahi dede ile az akıllı torununun maceralarını bu kadar çekici yapan?


1.Bilimkurgusunun Güzelliği

Rick and Morty bugüne kadar gelip geçmiş tüm bilimkurgu külliyatından besleniyor diyebiliriz hiç tereddüt etmeden. Üstüne bir şey koymaya çalışıyor mu tartışılır ama seyircisinin neyi bilip neyi bilmediğinin çok farkında. Uzayda yolculuk mu edilecek, başka ırklarla mı karşılaşılacak, yapay zekalı robotlar, klonlar, süper silahlar mı peyda olacak? Bunların hepsini daha önce az çok  gördüğümüzün farkındalar. Bölümlerini buna göre kurguluyor, kimsenin yetişmesini beklemeden hızla dalıyorlar maceralarına.


2.paralel evren sonsuzluğu

Bu dizinin bir meziyeti var ki dillere destan, tadından yenmiyor. Artık zaman yolculuğu geyiklerini rafa kaldırdık, şimdi evrenler arası yolculuklar yapıyoruz. Hem de ne yolculuklar, pizza dilimlerinin üstünde oturup insan yiyen telefonların dünyası mı dersiniz, herşeyin yaşlı teyzelerden ibaret olduğu bir dünya mı dersiniz, hayal gücünün sınırları yok ne de olsa. Bu imkanlarla maceralara atılmak da ayrı bir keyifli oluyor.

3.hikaye anlatımı ve mizahı

Rick and Morty’nin başında bir zamanların Community’sini de yaratmış Dan Harmon var. Bu adamın hikaye kurgulaması ve mizah anlayışı ise kusursuz denilebilir. Rick and Morty izleyicisinin zekasını zorlamak pahasına esprilerini hiç sakınmadan sıralıyor. Hem de tertemiz anlatıma sahip bölümlerle yapıyor bunu.







4. Bir anda vuran melankolisi ve gerçekçiliği

 Tamam güldük eğlendik, saçmalığın sınırlarını zorlayan dünyalarda gezindik ama eninde sonunda evimize dönüyoruz. Rick and Morty de tüm şaklabanlıklarının ardından insan olmanın zorluklarını, sebepsizce var olmanın bir nevi derde dönüşmesini çok kıvamında veriyor yeri geldiğinde. Bazı bölümleri var ki, sonları ile tüm o kahkahaları kursağında bırakıyor insanın. Daha fazlasından bahsedip henüz izlememişler için spoiler vermeyeceğiz, kesin izleyin.



Yorumlar

E-kitap olarak okumak isteyenler için son romanım "HASTALIK"