Bilimkurgu’nun Kraliçesi Ursula Le Guin


 Ursula Le Guin aramızdan ayrılalı bir sene oldu. Daha hayattayken eserleri klasikler arasında hiç gocunmadan yerini almış amerikalı yazarı anmadan olmazdı. Hem doğu hem batı felsefesini bir arada işleyerek bilimkurgu ve fantastikkurgu alanında müthiş kitaplar yazmış bu tatlı kadın, Hugo ve Nebula gibi prestijli ödülleri ve daha onlarcasını kazanmış bir hayalperest. Okuma yazma biliyorum diyen herkesin eline bir defa alması gereken eserlerinden en baba üç tanesini seçiyorum o zaman. Daha okumadıysanız mutlaka edinin.



1.Mülksüzler

 1974 yılında yazılmış bu kitap bildiğiniz şaheser. Yazarın en büyük yapıtı olduğu konusunda her köşede tartışmaya hazırım. Birbirinin uydusu olan iki gezegenin hikayesini anlatıyor kitap. Gezegenlerin birinde anarşist bir toplum var, hiçbir kural olmadan yaşıyorlar. Kitabın, Ütopya geleneğini nerelere taşıdığını varın siz düşünün. Baş kahramanımız Shevek anarşist dünyasını sorgulayarak gezegenler arası bir yolculuğa çıkıyor. Roman hem bir toplum eleştirisi hem de hayatı ve zamanı nasıl okumamız gerektiği konusunda harika soru işaretleri bırakıyor akılda.



2.Karanlığın Sol Eli

 Bir gezegen düşünün, orada yaşayanların cinsiyetleri yok. Herkes ne erkek ne de kadın. Aslında hem erkek hem de kadın demek daha doğru olur. Senenin bazı dönemlerinde dişi, bazı dönemlerinde eril özellikler kazanıyorsunuz ve iki üç çocuğa babalık etmişken üstüne bir de hamile kalabiliyorsunuz. İşte böyle bir dünyaya aramızdan birinin gidip o insanları anlama çabasını anlatıyor Karanlığın Sol Eli. Alışık olduğumuz cinsiyet yaftalarını söküp attığımızda geriye ne kaldığını araştırıyor adeta. Ursula’nın kalemine işlemiş dualizm bu kitabında şaha kalkıyor denebilir.


3. Yerdeniz

 Evet bu tek bir kitap değil, bir seri ama içlerinden yalnızca bir tanesini seçmeye gönlüm yetmedi. Yerdeniz Büyücüsü isimli kitap ile başlayan macera serisi dünyanın irili ufaklı adalardan oluştuğu bir fantastikkurgu. Bir büyücü olduğunu öğrenen baş kahramanımız Çevik Atmaca eğitim görmek için meşhur büyücülük okuluna gidiyor ve hayatı destanlara konu olacak maceralarla dolup taşıyor.
 Yerdeniz serisi bir büyücünün maceraları ve sihirli bir dünyanın güzellikleri ile dolu olduğu kadar taşıdığı alt metinlerle de insanda derin düşünceler bırakıyor. İlk kitabı ile “Büyümek” fikrini, ikinci kitabı ile “Kadınlığı” üçüncü kitapta ise “Ölümü” ele alıyor yazar. Genç yaşlı herkesin okuması, bu dünyaya bir yerinden dokunması gerek.

Yorumlar

E-kitap olarak okumak isteyenler için son romanım "HASTALIK"